środa, 5 listopada 2014

Żytni chlebek z jabłkami

Chlebek z mąki żytniej z jabłkami, pachnący cynamonem. Bez tłuszczu i cukru. Słodycz nadają mu owoce i odrobina ksylitolu (VIVIO). Idealna propozycja do kawy lub na śniadanie. Każdy zna przepis na tradycyjny chlebek bananowy, czas poznać cudownie pyszny chlebek jabłkowy!

SKŁADNIKI
1 szklanka musu jabłkowego(soczyste jabłka starte na tarce na małych oczkach)
3 łyżki ksylitolu VIVIO
1 jajko
pół szklanki mleka sojowego
3/4 szklanki mąki żytniej
3/4 szklanki mąki gryczanej
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
3 jabłka pokrojone w kostkę
 
PRZEPIS
W dużej misce połączyć muss jabłkowy z  jajkiem, mlekiem i ksylitolem. Dodać mąki, sodę i cynamon oraz zmiksować na gęste ciasto. Dodać pokrojone w kosteczkę jabłko. Przelać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45-50 minut w temp 180 st. C