CIASTO PEŁNOZIARNISTE
20 g świeżych drożdży
ok. 200 ml ciepłej wody
pół łyżeczki cukru
300 g mąki pełnoziarniste
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Z 50 ml wody, drożdży i cukru zrobić zaczyn. Odstawić na ok 15 min. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać zaczyn, sól i olej. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie przełożyć na stolnicę i rozwałkować na dość cienki placek. Odstawić ponownie na ok 15 min. Ciasto jest gotowe. Możemy dodawać dodatki i sos.
CIASTO TRADYCYJNE
0,5 kg mąki pszennej
225 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru
duża szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
30 g świeżych drożdży
Drożdże
rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy
sól, cukier oraz łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok 15-20 minut,
aby drożdże zaczęły pracować. Następnie
dodajemy zaczyn do mąki i dokładnie wyrabiamy, aby było sprężyste i
jednolite. Przykrywamy mokrą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na
ok. 40 minut. Po tym czasie ponownie je wyrabiamy, w razie potrzeby
podsypując mąką. Wałkujemy na placek i odstawimy na ok 15 min. Ciasto jest gotowe. Przygotowujemy dodatki i pieczemy :)
Smacznie i pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń