Świetny przepis na słodką małą przekąskę. Alternatywa dla okropnych i nie zdrowych sklepowych szyszek ryżowych- któż ich nie zna? Ja pamiętam ich smak jeszcze z dzieciństwa. Niestety, obecnie w sklepach znajdziemy tylko takie z mnóstwem niezdrowych utwardzonych tłuszczów, cukry i innych dodatków. Przygotujemy więc je sobie sami To takie proste! Jeśli macie 10 min- bierzcie się za przygotowanie :)
SKŁADNIKI
100 g orkiszu preparowanego
20 g gorzkiej czekolady
10 g oleju kokosowego
50 ml mleka roślinnego (u mnie domowe kokosowe)
PRZEPIS
Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe, dodajmy czekoladę oraz olej. Podgrzewamy do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy na ok 20 min aż płyn ostygnie i nieco zgęstnieje. Po tym czasie dodajemy preparowany orkisz i wszystko dokładnie mieszamy. Masę nakładamy do foremek lub lepimy kulki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Staną się zwarte i z łatwością będziemy mogli je chrupać :)
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńpamiętam, jak byłam mała to wcinałam takie szyszki!
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń