Pyszne domowe, zdrowe drożdżówki, idealnie sprawdzą się na niedzielne śniadanie czy podwieczorek. Szybkie w przygotowaniu, bez cukru wprost idealne! Pieczemy :)
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki orkiszowej
25g drożdży
75ml mleka
1/2 szklanki ksylitolu (możecie zakupić w sklepie VIVIO)
1 jajko
50g masła
kilka śliwek bez pestek (u mnie domowe mrożone)
PRZEPIS
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W kubku mieszamy drożdże z łyżeczką ksylitolu i 2
łyżkami ciepłego mleka. Drożdże powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczyn zostawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. W
misce umieszczamy pozostałe składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i
wyrabiamy ciasto rękami. Zagniatamy aż składniki dokładnie się połączą. Zostawiamy je przykryte ściereczką przez 30-60 min.
Można podzielić ciasto na dwie części będzie nam łatwiej lepić.
Posypujemy blat mąką i kładziemy masę na drożdżówki, rozwałkowujemy na
prostokąt o grubości ok. 1/2 cm. Nakładamy śliwki,
zostawiając brzegi czyste. Zawijamy wzdłuż krótszego brzegu, następnie zwijamy. Tak powstałą roladkę kroimy na plasterki o
grubości ok. 2 cm i układamy do foremki. Odstawiamy na ok 20 min i pieczemy w
temperaturze 180 C ok. 20 min.
Smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńale masz pomysły świetne i na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuń