niedziela, 23 listopada 2014

Orkiszowe drożdżówki na śniadanie

Pyszne domowe, zdrowe drożdżówki, idealnie sprawdzą się na niedzielne śniadanie czy podwieczorek. Szybkie w przygotowaniu, bez cukru wprost idealne! Pieczemy :)

SKŁADNIKI
2 szklanki mąki orkiszowej
25g drożdży
75ml mleka
1/2 szklanki ksylitolu (możecie zakupić w sklepie VIVIO)

1 jajko
50g masła
kilka śliwek bez pestek (u mnie domowe mrożone)


PRZEPIS  
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W kubku mieszamy drożdże z łyżeczką ksylitolu i 2 łyżkami ciepłego mleka. Drożdże powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczyn zostawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. W misce umieszczamy pozostałe składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto rękami. Zagniatamy aż składniki dokładnie się połączą. Zostawiamy je przykryte ściereczką przez 30-60 min.
Można podzielić ciasto na dwie części będzie nam łatwiej lepić. Posypujemy blat mąką i kładziemy masę na drożdżówki, rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1/2 cm. Nakładamy śliwki, zostawiając brzegi czyste. Zawijamy wzdłuż krótszego brzegu, następnie zwijamy. Tak powstałą roladkę kroimy na plasterki o grubości ok. 2 cm i układamy do foremki. Odstawiamy na ok 20 min i pieczemy w temperaturze 180 C ok. 20 min.