niedziela, 23 listopada 2014

Gulasz z bakłażana

Pyszny gulasz z warzyw, gdzie główną rolę gra bakłażan. Jest bardzo wartościowym warzywem, niestety często niedocenianym w Polskiej kuchni. Ja bardzo często wykorzystuję go w swojej kuchni- faszerowany, pieczony czy w postaci zapiekanki. Wszystkie potrawy są pyszne. Dziś przepis na pyszny gulasz wegetariański. Polecam !

SKŁADNIKI
3 duże bakłażany
2 marchewki
2 czerwone cebule
1 puszka pomidorów krojonych
3 ząbki czosnku
sól i pieprz
300 g dyni pokrojonej w kostkę
natka pietruszki
oliwa
curry
bulion warzywny

PRZEPIS
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Umieszczamy w dużym garnku i podlewamy bulionem. Dusimy ok 30 min aż warzywa zmiękną w międzyczasie podlewając bulionem. Na patelni na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy do gotujących się warzyw. Następnie kolejno dodajemy, puszkę pomidorów, sól i pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Dusimy jeszcze ok 10-15 min do połączenia się składników.