środa, 26 listopada 2014

Olej z pestek dynii

Dziś kila słów o oleju z pestek dynii. Króluje on ostatnio w mojej kuchni. Jestem nim zachwycona! W smaku jest cudowny, pasuje do wszystkich potraw. Jeśli wasza przygoda z olejami dopiero się zaczyna, polecam zacząć właśnie od tego oleju. Smak oraz cudowne i zdrowotne właściwości oleju z pestek dynii sprawia iż każdemu mogę go polecić. Koniecznie spróbujcie a zapewne polubicie ten smak oraz dostarczcie organizmowi wielu cennych witamin. Jeśli właściwości oleju z pestek dynii są wam obce zapraszam na dalszą część postu w którym postaram się opisać jego niebywałe zalety.

WŁAŚCIWOŚCI
Olej z pestek dyni podobnie jak olej lniany zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega 6. Ponadto olej ten zawiera też około 35 % kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które należą do grupy omega 9. Tłuszcze, które zawarte są w oleju dyniowym to pełnowartościowe tłuszcze roślinne z czego 80% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe.
Olej z prażonej pestki dyni bogaty jest w różnego rodzaju witaminy z grupy B i E. Zawierają także fitosterole, selen, pewne ilości cynku i potasu. Olej tłoczony jest wyłącznie na zimno z prażonych pestek dyni, z których uzyskuje się ciemnozielony, czasem brązowawy gęsty olej.

ZASTOSOWANIE
Olej z prażonych pestek dyni posiada właściwości lecznicze i podnosi odporność organizmu na różne schorzenia. Stosuje się go przede wszystkim w przypadku osób cierpiących na problemy związane z przewodem moczowym, pęcherzem moczowym, nerkami. Skutecznie działa też na osoby borykające się z zaburzeniami hormonalnymi i metabolicznymi. Olej ten świetnie sprawdza się także w branży kosmetycznej.
Stosuje się go do każdego rodzaju skóry – znajduje zastosowanie jako środek niwelujący rozstępy różnego pochodzenia, jako środek nawilżający oraz jako dodatek do peelingów. Liczne badania wykazały, że olej z pestek dyni jest bardzo skuteczny jako substancja wspomagająca likwidację pasożytów układu trawiennego.

DAWKOWANIE
Zaleca się regularne dawkowanie oleju z pestek dyni – dwa razy dziennie po jednej łyżeczce. Nie należy spożywać oleju w trakcie posiłku ani tuż po – trzeba odczekać przynajmniej pół godziny po posiłku. Warto stosować olej z pestek dyni rano i wieczorem – zapewni to jeszcze lepsze efekty

JAK WYBRAĆ DOBRY OLEJ?
Podstawa to ciemny kolor butelki. Kolejny sprawa to sam materiał jej wykonania, nigdy nie powinna być w  plastikowym opakowaniu. Oleje powinny być tłoczone na zimno i taka informacja powinna być na opakowaniu. Niestety olej z pestek dynii nie jest najtańszy. Jego cena wynosi ok 30 zł. Jeśli widzimy podejrzanie tani olej powinno to wzbudzić nasze wątpliwości.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz