WŁAŚCIWOŚCI
Olej z pestek dyni podobnie jak olej lniany zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega 6. Ponadto olej ten zawiera też około 35 % kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które należą do grupy omega 9. Tłuszcze, które zawarte są w oleju dyniowym to pełnowartościowe tłuszcze roślinne z czego 80% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe.
Olej
z prażonej pestki dyni bogaty jest w różnego rodzaju witaminy z grupy B
i E. Zawierają także fitosterole, selen, pewne ilości cynku i potasu.
Olej tłoczony jest wyłącznie na zimno z prażonych pestek dyni, z których
uzyskuje się ciemnozielony, czasem brązowawy gęsty olej.
ZASTOSOWANIE
Olej
z prażonych pestek dyni posiada właściwości lecznicze i podnosi
odporność organizmu na różne schorzenia. Stosuje się go przede wszystkim
w przypadku osób cierpiących na problemy związane z przewodem moczowym,
pęcherzem moczowym, nerkami. Skutecznie działa też na osoby borykające
się z zaburzeniami hormonalnymi i metabolicznymi. Olej ten świetnie
sprawdza się także w branży kosmetycznej.
Stosuje
się go do każdego rodzaju skóry – znajduje zastosowanie jako środek
niwelujący rozstępy różnego pochodzenia, jako środek nawilżający oraz
jako dodatek do peelingów. Liczne badania wykazały, że olej z pestek
dyni jest bardzo skuteczny jako substancja wspomagająca likwidację
pasożytów układu trawiennego.DAWKOWANIE
Zaleca się regularne dawkowanie oleju z pestek dyni – dwa razy dziennie po jednej łyżeczce. Nie należy spożywać oleju w trakcie posiłku ani tuż po – trzeba odczekać przynajmniej pół godziny po posiłku. Warto stosować olej z pestek dyni rano i wieczorem – zapewni to jeszcze lepsze efekty
JAK WYBRAĆ DOBRY OLEJ?
Podstawa to ciemny kolor butelki. Kolejny sprawa to sam materiał jej wykonania, nigdy nie powinna być w plastikowym opakowaniu. Oleje powinny być tłoczone na zimno i taka informacja powinna być na opakowaniu. Niestety olej z pestek dynii nie jest najtańszy. Jego cena wynosi ok 30 zł. Jeśli widzimy podejrzanie tani olej powinno to wzbudzić nasze wątpliwości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz