czwartek, 27 listopada 2014

Lekkie sernikobrownie z malinami

Pyszne sernikobrownie, oczywiście w zdrowszej wersji. Bez tłuszczu, cukru i innych dodatków. Ciasto poleca się na deser i na śniadanie. Pieczemy! 

SKŁADNIKI
ciasto
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 jajka
3 łyżki kakao
3 łyżki ksylitolu
pół szklanki mleka ( u mnie mleko owsiane)
50g gorzkiej czekolady
+ mrożone maliny
masa serowa
1/2 szklanki mleka
250g chudego twarogu zmielonego 2 lub 3 krotnie
1 jajko
1 łyżka ksylitolu
polewa
2 łyżki mleka
50 g gorzkiej czekolady

PRZEPIS
Jajka zmiksować z mlekiem, dodać wymieszane sypkie składniki i ponownie zmiksować. Dodać starta czekolade i wymieszać. 
Ser utrzeć z jajkiem, mlekiem i ksylitolem.
3/4 masy czekoladowe wylać do foremki,ułożyć mrożone maliny, zalać masą serową i na koniec resztą ciasta. Na wierzchu patyczkiem zrobić wzroki- lekko zmieszać obie masy. Piec około 40-45 min w 180 stopniach. Studzić w otwartym piekarniku. Zimne ciasto polać polewą.