piątek, 3 października 2014

Tofu omlet i pyszny obiad

Propozycja na pyszny zdrowy obiad. Wykorzystałam tofu do przygotowania omletu- sprawdził się świetnie. Nie tylko tofucznica ale również omlety jak widać możemy wykonać z tofu. Polecam eksperymentować i sprawdzać wszechstronność wykorzystania tofu. Polecam i zapraszam!

SKŁADNIKI
pół kostki tofu naturalnego
pół kostki silken tofu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka napoju sojowego Alpro
2 łyżki oleju
przyprawy: kurkuma, czosnek granulowany, pieprz, sól
warzywa: szpinak, pomidory, czerwona cebula, podsmażone pieczarki
 
PRZEPIS
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, mleko dolewamy w trakcie miksowania tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy warzywa i całość wlewamy do silikonowej foremki. Pieczemy ok 30 min 180 C. Podałam z kaszą i fasolką szparogową.