niedziela, 19 października 2014

Pasztet z cukinii

Pasztety wegetariańskie są pyszne. Można eksperymentować z wykorzystaniem wielu różnych składników. Znany wam jest zapewne pasztet z soczewicy, ciecierzycy czy pestek dyni i słonecznika (przepisy znajdują się na blogu). Dziś pasztet z cukinii. Warzywny z dodatkiem wielu ziół- pyszny smak. Idealny jako samodzielna przekąska oraz do zdrowych kanapek. Polecam :)

SKŁADNIKI
około 800g cukini
1 duża marchewka
1 cebula
3 jajka
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
pół szklanki otrębów( u mnie owsiane)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
szczypiorek, natka pietruszki, oregano, bazylia
pieprz, sól, curry, papryka
PRZEPIS
Cukinię, cebulę i marchewkę oczyszczamy i ścieramy na tarce. Odstawiamy na ok 15 min i odciskamy nadmiar soku. Następnie wbijamy jajka, dodajemy oliwę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy. Do powstałej masy wsypujemy ugotowaną kaszę i otręby. Odstawić całość na jakieś 20minut do napęcznienia. Na końcu dodajcie masę przypraw i posiekanych świeżych ziół.
Całość zapieka się w piekarniku (najlepiej w dużym naczyniu żaroodpornym, ale może być też w formie, np. keksówce) w 180 stopniach przez 45-55minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.