SKŁADNIKI
250g puree z dyni
2 łyżki oleju
500g mąki pszennej typ 650
ok. 100-120ml letniej wody (w zależności od tego jak mokre jest puree)
50g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki soli
60g pestek z dyni
PRZEPIS
Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i wody. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić do naoliwionej miski na 45 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąka stolnice i wyrobić raz jeszcze lekko. Przełożyć do foremki. Skropić lekko wodą i posypać ziarnami dyni. Odstawić znów na 45 minut. Na dole piekarnika umieścić małe naczynie z wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut w temp. 200 stopni.
chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńmm... na chleb dyniowy bym się skusiła!
OdpowiedzUsuń