niedziela, 19 października 2014

Chleb dyniowy

Zdrowy chleb z mussem z pieczonej dyni. Pyszny i łatwy w przygotowaniu. Lekko słodki dzięki dodatkowi dyni oraz o pięknym pomarańczowym kolorze. Idealny na jesień. Polecam dodać również pestki i ziarenka dzięki czemu nadamy chrupkości i wartości odżywczej wypiekowi. A czy wy macie jakieś ciekawe przepisy na pieczywo z wykorzystaniem dyni ?:)

SKŁADNIKI 
250g puree z dyni
2 łyżki oleju
500g mąki pszennej typ 650
ok. 100-120ml letniej wody (w zależności od tego jak mokre jest puree)
50g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki soli
60g pestek z dyni

PRZEPIS
Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i wody. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić do naoliwionej miski na 45 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąka stolnice i wyrobić raz jeszcze lekko. Przełożyć do foremki. Skropić lekko wodą i posypać ziarnami dyni. Odstawić znów na 45 minut. Na dole piekarnika umieścić małe naczynie z wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut w temp. 200 stopni.