niedziela, 19 października 2014

Domowe pesto pietruszkowe

Uwielbiam pesto. Jest bardzo uniwersalne, pasuje zarówno do makaronów, do wszelkich dań na ciepło i zimo. Pasuje nawet do zwykłych kanapek. Kiedy pierwszy raz przygotowałam pesto samodzielnie, już nigdy nie kupiłabym go w sklepie. Domowe pesto jest przepyszne- a co ważne robi się błyskawicznie! :) Dziś moje pesto pietruszkowe połączyłam z okriszowym makaronem i fasolką szparagową. Pyszne, zdrowe, pełnowartościowe oraz ekspresowe danie gotowe!

SKŁADNIKI na pesto
pęczek natki pietruszki
100 ml oliwy z oliwek
50 ml lekko podprażonych migdałów
skórka otarta z połówki cytryny
łyżeczka soku z cytryny
sporo soli oraz czarny pieprz
opcjonalnie ząbek czosnku
PRZEPIS
Wszystkie składniki umieszczam w naczyniu blendera i blenduję. Ekspresowe wykonanie :) Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.