SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 1/4 szklanki ksylitolu (http://www.vivio.pl/ksylitol-1-kg-vibio-56 )
- 30g masła
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka olejku migdałowego
- szczypta soli - 3 łyżki wody
Składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 50g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3-4 łyżki brązowego cukru
Składniki na masę jabłkową:
-muss jabłkowy z 1 kg jabłek
PRZEPIS
Przygotować ciasto. Płatki zblendować do uzyskania grubo mielonej mąki. W jednej misce wymieszać składniki suche. W drugiej składniki mokre. Mokre wlać do suchych i mieszać do połączenia się składników. Ciastem wyłożyć tortownicę wgniatając je palcami w dno i boki. Ponakłuwać w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, podpiekać 15 minut. W między czasie przygotować kruszonkę. Wymieszać razem miękkie masło, cukier i płatki owsiane.
Na
podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać równomiernie wierzch
kruszonką. Piec przez kolejne 40 minut, do zbrązowienia kruszonki. SMACZNEGO!
pyszne, jesienne ciasto!
OdpowiedzUsuń