wtorek, 28 października 2014

Orkiszowo-owsiana szarlotka

Dziś jedno z najzdrowszych ciast jakie możecie przygotować. Zawiera tylko wartościowe składniki- zdrową mąkę, płatki owsiane, jabłka oraz rozgrzewające przyprawy min. cynamon. To ciasto to samo zdrowie ;) Pieczemy i zajadamy :)

SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 1/4 szklanki ksylitolu (http://www.vivio.pl/ksylitol-1-kg-vibio-56 )
- 30g masła
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka olejku migdałowego
- szczypta soli
- 3 łyżki wody
Składniki na kruszonkę:  
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 50g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3-4 łyżki brązowego cukru


Składniki na masę jabłkową:
 -muss jabłkowy z 1 kg jabłek

PRZEPIS
 Przygotować ciasto. Płatki zblendować do uzyskania grubo mielonej mąki. W jednej misce wymieszać składniki suche. W drugiej składniki mokre. Mokre wlać do suchych i mieszać do połączenia się składników. Ciastem wyłożyć tortownicę wgniatając je palcami w dno i boki. Ponakłuwać w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, podpiekać 15 minut. W między czasie przygotować kruszonkę. Wymieszać razem miękkie masło, cukier i płatki owsiane.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać równomiernie wierzch kruszonką. Piec przez kolejne 40 minut, do zbrązowienia kruszonki. SMACZNEGO!