niedziela, 19 października 2014

Domowe mleko kokosowe

Domowy wyrób roślinnego mleka nie jest wcale taki trudny. Dla osób które zmagają się z nietolerancją laktozy (tak jak ja), polecam wypróbowaniu mleka roślinnego. Mamy mnóstwo możliwości i rodzajów takiego mleka np. mleka kokosowego na które przepis podaję wam dzisiaj. Przygotowuję również mleko z orzechów, migdałów, płatków owsianych itd. Wszystkie są pyszne, zdrowe i bardzo charakterystyczne w smaku. Kiedyś wydawało mi się iż przygotowanie samodzielnie takiego mleka jest trudne- jakże się myliłam. Zapraszam na dzisiejszy wpis w którym przekonacie się jakie to proste :)

SKŁADNIKI
1 szklanka wiórek kokosowych
2 szklanki wody
 
PRZEPIS
Wiórki zalewam na początek jedną szklanką gorącej wody, zostawiam pod przykryciem na ok 2h, po tym czasie przerzucam do blendera, zalewam 1/2 szklanki wrzątku i mielę przez kilka minut. Przekładam zawartość na gazę ułożoną na sitku ustawionym nad miską, jak chwilę przestygnie, wyciskam porządnie płyn, przekładam wytłoczyny z powrotem do blendera, zalewam znowu 1/2 szk wrzątku, blenduję i ponownie wyciskam przez gazę. Wiórki po namoczeniu można od razu zmiksować ze szklanką wrzątku, jednak dzięki podwójnemu blendowaniu uzyskacie bardziej pożywne i smaczniejsze mleko.