czwartek, 9 października 2014

Babeczki jaglane ze śliwkami

Pyszne babeczki z najzdrowszej kaszy- jaglanej. Z bardzo jesiennym akcentem. Wypełnione soczystymi śliwkami, które teraz są najsmaczniejsze. Polecam ten przepis, który zasmakuje zarówno dzieciom jak i wybrednym smakoszom słodyczy. Pyszne!

SKŁADNIKI
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
10 dużych soczystych śliwek
1 szklanka jogurtu naturalnego
50 ml oliwy z oliwek
6 daktyli bez pestek
3 jajka od szczęśliwej kury
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
płatki migdałów
2-3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
szczypta soli morskiej do ubijania białek

PRZEPIS
Dokładnie wypłucz i ugotuj kaszę  jaglaną w proporcji z wodą 2:1
Przesiej mąkę i dodaj do niej proszek, sodę i przyprawy. Daktyle pokrój na drobne kawałki.
Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno a żółtka i cukier na puszystą masę . Dodaj suche składniki i oliwę z oliwek stale mieszając. Dodaj kaszę jaglaną, daktyle, jogurt i miksuj aby uzyskać  jednolitą konsystencję. Do formy na muffiny wstaw papierowe kokilki i nakładaj masę łyżką. Napełnij masą muffiny do ok. 3/4 i ułóż  jeszcze na wierzchu śliwki i płatki migdałów.
Wstaw do nagrzanego  piekarnika i zapiekaj na drugim poziomie przez ok. 25  minut w zależności od rodzaju piekarnika.