SKŁADNIKI
- 600 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka roślinnego ALPRO
- 350 ml wody
- 8 g suchych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
- zioła(tymianek, bazylia, oregano)
- Mąkę przesiać do miski dodać pozostałe składniki i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem, wyrabiać przez około 10-15 minut dopóki nie będzie elastyczne i nieklejące. Wyrobione ciasto przykryć grubą kuchenną ściereczką i odłożyć na godzinę.
- Formę do pieczenia delikatnie posmarować oliwą i wyłożyć wyrośniętym ciastem, mocno ugniatając je palcami. Posypać całość tymiankiem i innymi ziołami i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 - 45 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, focaccie opruszyć solą i piec 25 - 30 minut.
smacznie!
OdpowiedzUsuń