czwartek, 18 września 2014

Zdrowa foccacia z ALPRO

Najzdrowsza foccacia z mlekiem migdałowym ALPRO. Z dodatkiem ziół, zdrowej oliwy, drożdży. Doskonale pasuje do gęstych zup kremów, curry czy jako fantastyczna przekąska. Polecam, pieczemy!

SKŁADNIKI
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka roślinnego ALPRO
  • 350 ml wody
  • 8 g suchych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • zioła(tymianek, bazylia, oregano)
PRZEPIS
  1. Mąkę przesiać do miski dodać pozostałe składniki i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem,  wyrabiać przez około 10-15 minut dopóki nie będzie elastyczne i nieklejące. Wyrobione ciasto przykryć grubą kuchenną ściereczką i odłożyć na godzinę.
  2. Formę do pieczenia delikatnie posmarować oliwą i wyłożyć wyrośniętym ciastem, mocno ugniatając je palcami. Posypać całość tymiankiem i innymi ziołami i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 - 45 minut. 
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, focaccie opruszyć solą i piec 25 - 30 minut.
 
 http://www.alpro.com/pl Zapraszam na stronę ALPRO