piątek, 19 września 2014

Muss z gruszek do słoików- zdrowy i bez cukru

Pyszny muss z bardzo słodkich gruszek, które teraz królują na targach i straganach. Uwielbiam gruszki, tak pyszne, soczyste i słodkie są tylko teraz. Pomimo dostępności przez cały rok, próżno zimą szukać tak pysznych gruszek. Polecam więc przygotować ten pyszny muss i zimą cieszyć się ich smakiem. Muss zdrowy i bez cukru. Ja wykorzystuję go do naleśników, owsianek czy do zdrowych wypieków. Pychota :)

SKŁADNIKI
- 1 kg słodkich gruszek
- 250 ml wody
- sok z cytryny
- laska wanili


Z obranych ze skórki gruszek, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny, aby nie ściemniały. Do rondla z grubym dnem wlej wodę, dodaj pokrojone gruszki, przykryj rondel pokrywką i doprowadź do wrzenia. Następnie przestaw na najmniejszy palnik i smaż na bardzo małym ogniu, aż owoce się rozpadną. Odkryj rondel, dodaj wanilię i mieszając praż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.  Gotowy mus zmiksuj blenderem, przełóż do czystych słoiczków i pasteryzuj 10 minut.