Pyszny muss z bardzo słodkich gruszek, które teraz królują na targach i straganach. Uwielbiam gruszki, tak pyszne, soczyste i słodkie są tylko teraz. Pomimo dostępności przez cały rok, próżno zimą szukać tak pysznych gruszek. Polecam więc przygotować ten pyszny muss i zimą cieszyć się ich smakiem. Muss zdrowy i bez cukru. Ja wykorzystuję go do naleśników, owsianek czy do zdrowych wypieków. Pychota :)
SKŁADNIKI
- 1 kg słodkich gruszek
- 250 ml wody
- sok z cytryny
- laska wanili
Z obranych ze skórki gruszek, usuń
gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Wymieszaj z sokiem wyciśniętym z
cytryny, aby nie ściemniały. Do rondla z grubym dnem wlej wodę, dodaj
pokrojone gruszki, przykryj rondel pokrywką i doprowadź do wrzenia.
Następnie przestaw na najmniejszy palnik i smaż na bardzo małym ogniu,
aż owoce się rozpadną. Odkryj rondel, dodaj wanilię i mieszając praż do
uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowy mus zmiksuj blenderem, przełóż do czystych słoiczków i pasteryzuj 10 minut.
mniam! już z samego rana cieknie mi ślinka! wspaniałości!
OdpowiedzUsuńsmacznie! :)
OdpowiedzUsuń