niedziela, 28 września 2014

Pyszne warzywne leczo

Pysze wykorzystanie warzyw. Sezonowe, smaczne, zdrowe- rozgrzewające i jednogarnkowe danie. Leczo smakuje wyśmienicie i na dodatek do jego przygotowania nie potrzeba umiejętności kulinarnych- nawet kulinarny laik sobie z nim poradzi. Zapraszam na przepis!

SKŁADNIKI
2 średniej wielkości cukinie
2 papryki w dowolnym kolorze
2 cebule
10-15 dag pieczarek
1 marchewka
2 pomidory
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
ząbek czosnku
zioła świeże lub suszone (np. tymianek, natka pietruszki, koperek)
2 parówki drobiowe (95 % mięsa)
3-4 łyżki oleju

PRZEPIS
Cukinie obrać ze skórki, wyciąć ze środka pestki i pokroić w niedużą kostkę. Bardzo młodych egzemplarzy nie musimy wydrążać ani nie obierać. Papryki umyć, przekroić na pół, wyciąć nasiona, pokroić w niedużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w grubszą kostkę. Pieczarki, umyć (można obrać), jeżeli są małe, nie trzeba ich kroić, a jeżeli są duże, każdą podzielić na dwie lub cztery części. Marchewkę umyć, pokroić w półplasterki lub jeśli jest mała, w plasterki. Pomidory umyć, naciąć, sparzyć, zdjąć skórę, pozbawić pestek i pokroić w drobniutką kosteczkę. Olej rozgrzać w rodelku i wrzucić cebulę, po chwili dodać marchewkę, paprykę, pieczarki i cukinię. Chwilę smażyć, ciągle mieszając, aby warzywa nie przywarły do dna.
Po chwili zmniejszyć ogień, dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła i przeciśnięty czosnek. Dusić do miękkości. Na koniec dodać porkojone parówki. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.