sobota, 27 września 2014

Pieczone kotlety z kaszy gryczanej

Pyszne, zdrowe kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, pieczone w piekarniku, bez dodatku tłuszczu- pełne błonnika, białka i dietetyczne. Podałam z sałatką oraz pieczonymi burakami. Polecam! :)

Składniki
100 g kaszy gryczanej  
200 g białego chudego sera
2 jajka
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego  
3 łyżki otrębów 
1 mała cebula
łyżka masła klarowanego  
sól
pieprz
 
Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Posiekaną w drobną kostkę cebulę dusimy na patelni - z odrobiną tłuszczu lub wody. W misce rozdrabniamy widelcem ser biały. Mieszamy z przestudzoną kaszą, cebulką, siemieniem lnianym. Wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na 10 minut. Na talerzyk wysypujemy otręby. W dłoniach formujemy kotleciki, obtaczamy je w otrębach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut.