Pyszne, zdrowe kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, pieczone w piekarniku, bez dodatku tłuszczu- pełne błonnika, białka i dietetyczne. Podałam z sałatką oraz pieczonymi burakami. Polecam! :)
Składniki
100 g kaszy gryczanej
200 g białego chudego sera
2 jajka
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki otrębów
1 mała cebula
łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
Kaszę
gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy
do przestudzenia. Posiekaną w drobną kostkę cebulę dusimy na patelni - z
odrobiną tłuszczu lub wody. W misce rozdrabniamy widelcem ser biały.
Mieszamy z przestudzoną kaszą, cebulką, siemieniem lnianym. Wbijamy
jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie i
odstawiamy na 10 minut. Na talerzyk wysypujemy otręby. W dłoniach
formujemy kotleciki, obtaczamy je w otrębach i układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wstawiamy blaszkę
do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
zdrowe i sycące!
OdpowiedzUsuńciekawy przepis ;)
OdpowiedzUsuń