Przepis już trochę jesienny- jabłka, płatki migdałowej, masa krówkowa i aromat cynamonu. Pyszne! Do ciasta wykorzystałam również napój migdałowy ALPRO, dzięki temu ciasto nabrało wyjątkowego smaku a przede wszystkim jest zdrowe- jemy bez wyrzutów sumienia :) Polecam, pieczmy, jedzmy i dzielny się z całą rodziną! :)
SKŁADNIKI:
- 400g mąki pełnoziarnistej
- kilka łyżek miodu lub ksylitol
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 50 ml oleju roślinnego
- 125 ml napoju migdałowego ALPRO
- skórka otarta z jednej cytryny
- 4 duże jabłka
DODATKOWO:
- kilka łyżek masy krówkowej
- pół szklanki napoju migdałowego ALPRO
- garstka płatków migdałowych
Wymieszać w misce mąkę, miód, proszek do pieczenia i cynamon. Jabłka pokroić w dość grubą kostkę i obsypać cynamonem. W
drugiej misce zmiksować lub wymieszać dokładnie trzepaczką, jajka z
olejem. Dodać napój migdałowy ALPRO , skórkę i sok z cytryny,
wymieszać dokładnie. Do suchych składników wlać masę jajeczną. Do tortownicy wyłożyć
połowę ciasta, na ciasto wyłożyć
połowę jabłek, wcisnąć je lekko w ciasto, przykryć drugą połową ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze 180
oC. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe. Wystudzić.
Gotowe ciasto polać masą krówkową rozrobioną z napojem migdałowym ALPRO i posypać migdałami.
Pysznosci
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuńaleee bym zjadła!!
OdpowiedzUsuń