czwartek, 11 września 2014

Pyszne ciasto z jabłkami

Przepis już trochę jesienny- jabłka, płatki migdałowej, masa krówkowa i aromat cynamonu. Pyszne! Do ciasta wykorzystałam również napój migdałowy ALPRO, dzięki temu ciasto nabrało wyjątkowego smaku a przede wszystkim jest zdrowe- jemy bez wyrzutów sumienia :) Polecam, pieczmy, jedzmy  i dzielny się z całą rodziną! :)

SKŁADNIKI:
  • 400g mąki pełnoziarnistej
  • kilka łyżek miodu lub ksylitol
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 125 ml napoju migdałowego ALPRO
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 duże jabłka
DODATKOWO:
  • kilka łyżek masy krówkowej
  • pół szklanki napoju migdałowego ALPRO
  • garstka płatków migdałowych
 Wymieszać w misce mąkę, miód, proszek do pieczenia i cynamon. Jabłka pokroić w dość grubą kostkę i obsypać cynamonem. W drugiej misce zmiksować lub wymieszać dokładnie trzepaczką, jajka z olejem. Dodać napój migdałowy ALPRO , skórkę i sok z cytryny, wymieszać dokładnie. Do suchych składników wlać masę jajeczną. Do tortownicy wyłożyć połowę ciasta, na ciasto wyłożyć połowę jabłek, wcisnąć je lekko w ciasto, przykryć drugą połową ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe. Wystudzić.
Gotowe ciasto polać masą krówkową rozrobioną z napojem migdałowym ALPRO i  posypać migdałami.