środa, 24 września 2014

Ciasto dyniowe z orzechową polewą

Kolorowe dynie to znak jesieni. Ich piękna barwa i wiele kształtów i wielkości- to radość dla oczu. Ale nie tylko ich piękny wygląd możemy docenić- przede wszystkim jest to bardzo zdrowe warzywo a o jego wszechstronnym zastosowaniu możemy mówić bardzo długo. Na blogu znajdzie się zapewne wiele przepisów z wykorzystaniem dyni. Dziś pierwszy z nich- pyszne ciasto dyniowe- zdrowe, pełnoziarniste i cudownie pomarańczowe :) Dynia to bardzo niedocenione warzywo- czas to odczarować. Przygotowujmy dania z jej dodatkiem a odkryjemy jej pyszny słodki smak, który świetnie pasuje do słodkich przepisów ale również do wytrawnych. Do przepisu na ciasto wykorzystałam napój orzechowy ALPRO http://www.alpro.com/pl

SKŁADNIKI
400g mąki pszennej pełnoziarnistej
5 łyżek miodu
4 jajka
niepełna szklanka napoju orzechowego ALPRO
500g dyni startej na grubych oczkach
100g posiekanych orzechów laskowych
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
polewa:
masło orzechowe ok 6- łyżek
125 ml napoju orzechowego ALPRO
łyżka karobu

PRZEPIS
Jajka ubijamy stopniowo dodając jajka a następnie napój orzechowy ALPRO. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, cynamonem, solą i orzechami i miksując dosypujemy do masy jajecznej. Na koniec wrzucamy startą dynię i mieszamy już tylko drewnianą łyżką. Wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem, ja piekłam z termoobiegiem. POLEWA: Masło orzechowe i napój umieszczamy w garnku i podgrzewamy, aż składniki się połączą i utworzy się gęsta ale płynna masa. Na upieczone ciasto wylewamy polewę. CIasto dostawiamy na kilka godzin aż polewa zastygnie. PYSZNE! :)