sobota, 20 września 2014

Widać jesień...

Jesień już nadchodzi wielkimi krokami. Niedługo już będzie w pełni i oficjalnie zagości w naszych ogrodach. Ale nie ma co się martwić, gdyż jesień to pora niezwykle atrakcyjna, szczególnie dla smakoszy sezonowych produktów. Mamy prawdziwy wysyp warzyw i owoców, z których można przygotować rozmaitość potraw i przetworów, a także spożywać je na surowo. O tej porze roku częściej też przyrządzamy dania z sycących składników i używamy rozgrzewających przypraw.
Zalet sezonowych, lokalnych warzyw i owoców nie da się przecenić – są smaczne i zdrowsze, a do tego tańsze niż warzywa niesezonowe (transportowane z daleka, bez smaku i naszpikowane chemią). Jesienią trzeba się pożegnać z truskawkami, fasolką szparagową czy bobem, ale to nie znaczy, że jesienny jadłospis będzie uboższy. Będzie po prostu inny, bogaty w sezonowe warzywa i owoce, które latem są niedostępne. Jakie jesienne warzywa i owoce mogą znaleźć się na talerzu?? Oto mała podpowiedź.



Jesienne warzywa i owoce

Dynia – to królowa jesieni, a możliwości jej wykorzystania są nieograniczone. Dyni możesz używać do zup, ciast, dań z makaronem, ryżem, naleśników. Puree z dyni można zamrozić i sięgać po nie w miesiącach, kiedy dynia będzie już niedostępna. Dynią możemy cieszyć się od września do marca.

Cukinia – dostępna od września do października. Jej mało zdecydowany smak to zaleta – dzieci chętnie ją jedzą i jest świetnym dodatkiem do wielu dań, np. zup, placków i burgerów warzywnych, a także z grilla.

Bakłażan – dostępny we wrześniu i październiku, doskonały w postaci grillowanej i w zapiekankach.

Brokuły –dostępne od września do grudnia, dzieciom można je podawać np. w sosach do makaronu i zapiekankach.

Buraki – sezon na nie przypada na okres od września do marca. Nadają się do zup, do pieczenia, ale także jako składnik ciast.

Kalarepa – dostępna do listopada, najlepsza na surowo pokrojona na kawałki (można moczyć ją w dipach).

Papryka – dostępna do października. Pyszna w daniach z makaronu i ryżu, w pastach na kanapki, pieczona i grillowana.

Jabłka i gruszki – sezon na te owoce trwa przez całą jesień i zimę. Dziecko chętnie je zje na surowo, ale warto zrobić także pieczone jabłka oraz gruszki w sosie waniliowym.

Pigwa – sezon na nią to wrzesień-listopad. Najlepiej nadaje się na dżemy i konfitury.

Śliwki – te owoce dostępne są od września do października. Najlepsze na surowo, a także do ciast.

Żurawina – dostępna w październiku i listopadzie, dziecko chętnie zje te owoce w postaci pysznego kisielu.