czwartek, 4 września 2014

Mleko roślinne

Niewiele osób wie, że świat roślin to skarbnica wapnia. Orzechy, migdały czy nasiona sezamu nie dość, że zawierają sporo tego minerału, to dodatkowo są wstanie zapewnić organizmowi inne, łatwo przyswajalne pierwiastki niezbędne do funkcjonowania. To szczególnie ważna informacja dla ludzi aktywnych, którzy podczas aktywności tracą sporo mikro i makroskładników. Trzeba je uzupełniać na bieżąco.  Główną cechą mlek roślinnych jest to, że nie zawierają laktozy oraz tłuszczów nasyconych.Jakie mamy rodzaje mleka roślinnego? 

Mleko sojowe: nadaje się dla diabetyków, ponieważ pomaga stabilizować prawidłowy poziom cukru we krwi. Ma bardzo podobny skład białek i węglowodanów do tradycyjnego mleka. Zawiera witaminę A i D, wapń, magnez, żelazo i ryboflawinę.

Mleko migdałowe: urzeknie nas lekko słodkawym posmakiem i intensywnie orzechową nutą. Migdałowy napój dostarczy cennych minerałów, takich jak: wapń, magnez, miedź, potas, mangan i selen, które bez wątpienia przewyższają syntetyczne odpowiedniki znajdujące się w preparatach witaminowych. Mleko migdałowe to także źródło witaminy A, witaminy E oraz antyoksydantów. Ma niski indeks glikemiczny, a cukry są całkowicie trawione przez organizm. 

Mleko owsiane i orkiszowe: do przygotowania mleka znakomicie nadadzą się także zboża. Szczególnie wartościowe są jęczmień, pszenżyto, owies i orkisz. Mleko zbożowe jest bardzo smaczne, lekko słodkawe i pożywne. Zawiera więcej węglowodanów od mleka krowiego i znacznie mniej białka. 

Mleko ryżowe jest hypoalergiczne, nadaje się nawet dla niemowląt — najczęściej powyżej 6 miesiąca życia. Od dawna ryż jest stosowany w celu obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, przy chorobach nerek i cukrzycy. Nie zawiera glutenu, jest też najlepiej przyswajane przez organizm człowieka. Ryż to bogate źródło witamin z grupy B

Mleko kokosowe: Ma intensywny, słodkawy smak, jest gęste i aksamitne... Miąższ ze świeżego kokosa to źródło takich pierwiastków, jak mangan, miedź, żelazo, fosfor oraz selen, który jest szczególnie ceniony za swoje właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Dodatkowo zawiera w swym składzie witaminę C oraz kwas foliowy. Pomoże nam w walce z chorobami wątroby, chroni przed osteoporozą, zmniejsza ryzyko chorób serca, poprawia działanie układu pokarmowego, reguluje poziom cholesterolu, wspomaga metabolizm. 



Zachęcam do zapoznania się z ofertą ALPRO http://www.alpro.com/pl Oraz do wypróbowania przepysznych naturalnych napojów roślinnych :)