Mleko
sojowe: nadaje się dla diabetyków,
ponieważ pomaga stabilizować prawidłowy poziom cukru we krwi. Ma
bardzo podobny skład białek i węglowodanów do tradycyjnego mleka. Zawiera witaminę A i D,
wapń, magnez, żelazo i ryboflawinę.
Mleko migdałowe: urzeknie nas lekko słodkawym posmakiem i intensywnie orzechową nutą. Migdałowy napój dostarczy cennych minerałów, takich jak: wapń, magnez, miedź, potas, mangan i selen, które bez wątpienia przewyższają syntetyczne odpowiedniki znajdujące się w preparatach witaminowych. Mleko migdałowe to także źródło witaminy A, witaminy E oraz antyoksydantów. Ma niski indeks glikemiczny, a cukry są całkowicie trawione przez organizm.
Mleko owsiane i orkiszowe: do przygotowania mleka znakomicie nadadzą się także zboża. Szczególnie wartościowe są jęczmień, pszenżyto, owies i orkisz. Mleko zbożowe jest bardzo smaczne, lekko słodkawe i pożywne. Zawiera więcej węglowodanów od mleka krowiego i znacznie mniej białka.
Mleko ryżowe jest hypoalergiczne, nadaje się nawet dla niemowląt — najczęściej powyżej 6 miesiąca życia. Od dawna ryż jest stosowany w celu obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, przy chorobach nerek i cukrzycy. Nie zawiera glutenu, jest też najlepiej przyswajane przez organizm człowieka. Ryż to bogate źródło witamin z grupy B
Mleko kokosowe: Ma intensywny, słodkawy smak, jest gęste i aksamitne... Miąższ ze świeżego kokosa to źródło takich pierwiastków, jak mangan, miedź, żelazo, fosfor oraz selen, który jest szczególnie ceniony za swoje właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Dodatkowo zawiera w swym składzie witaminę C oraz kwas foliowy. Pomoże nam w walce z chorobami wątroby, chroni przed osteoporozą, zmniejsza ryzyko chorób serca, poprawia działanie układu pokarmowego, reguluje poziom cholesterolu, wspomaga metabolizm.
Zachęcam do zapoznania się z ofertą ALPRO http://www.alpro.com/pl Oraz do wypróbowania przepysznych naturalnych napojów roślinnych :)
zazdro ;)
OdpowiedzUsuń