wtorek, 16 września 2014

Makaron orzechowy z soczewicą i fasolką

Makaron orzechowy? TAK! Ale, ale- jak to? Pyszna propozycja na obiad. W przepisie wykorzystałam napój orzechowy ALPRO.
Był to eksperyment w kuchni. Jak połączyć delikatnie słodkie mleko intensywnie orzechowe w wytrawnym obiadowym daniu ? Pomysł przyszedł niespodziewanie i bardzo intuicyjnie. Było to tak pyszne, iż zagości zapewne na stałe w mojej kuchni. Już podaję wam przepis a wy, zabierajcie się za gotowanie! :)

SKŁADNIKI
100 g makaronu pełnoziarnistego
100 ml napoju orzechowego ALPRO + 100 ml do soczewicy
50 g czarnej soczewicy
200 g żółtej fasolki szparagowej
200 g pieczarek
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
natka pietruszki

PRZEPIS
Soczewicę płuczemy i wrzucamy do gotującej się wody. Po ok 10 min. dolewamy napój orzechowy ALPRO. Gotujemy aż soczewica będzie miękka (aż wchłonie cały płyn). Fasolkę szparagową obieramy i również gotujemy do miękkości.  Makaron gotujemy Al'dente. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pieczarki. Kiedy pieczarki będą miękkie dodajemy ugotowaną soczewicę. Mieszamy i dodajemy ugotowaną fasolkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy świeżą natkę pietruszki i ugotowany makaron. Wszystko dokładnie mieszamy i dolewamy napój orzechowy ALPRO. Dusimy po przykryciem ok 5-8 min. Podajemy gorące. Pyszne, POLECAM! :)