środa, 17 września 2014

Ciasto drożdżowe ALPRO

Pyszne, dietetyczne ciasto drożdżowe. Któż nie lubi zapachu świeżego ciasta drożdżowego? Pyszne jeszcze ciepłe na śniadanie a do tego szklanka mleka czy kakao, smak dzieciństwa. Każdy chyba to pamięta. Ja dziś przygotowałam pyszne, dietetyczne ciasto drożdżowe z polewą czekoladową z deserów ALPRO. DO tego szklanka napoju czekoladowego ALPRO i jestem w niebie. Pyszne, zdrowe i cudowne śniadanie. Zapraszam was na przepis.

SKŁADNIKI
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka masła
Rozczyn:
  • 15g drożdzy
  • 5 łyżek ciepłego mleka
  • łyżeczka mąki 
  • łyżeczka cukru trzcinowego
Mieszamy składniki na rozczyn, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do miski wsypujemy mąki,  sól,  cukier, skórkę. Mieszamy. Dodajemy masło, sok, jajko, mleko i rozczyn. Dokładnie zagniatamy przez parę minut. Po zagnieceniu wkładamy ciasto do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę (do podwojenia objętości). 
Wyjmujemy wyrośnięte ciasto i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, znów przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Smarujemy białkiem i polewamy deserami czekoladowymi ALPRO. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.



Zapraszam na stronę ALPRO http://www.alpro.com/pl