Pomidory pieczone w piekarniku to pyszna przystawka. Można je podawać na ciepło i na zimno. Są pysznym dodatkiem do mięsa , ryb, wędlin i serów. Można
wykorzystać je jako dodatek do kanapek, różnego rodzaju past, zup ,czy
sosów. Doskonale łączą się z makaronem , ale smakują również
samodzielnie z dodatkiem pieczywa.
PRZEPIS
Pomidory pokroić na połówki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić
delikatnie octem winnym, posmarować dość obficie bazyliowym pesto. Można dodać kilka ząbków czosnku. Piec ok.40 minut w temperaturze 200 st.C. Czas pieczenia zależy od wielkości i soczystości pomidorów. Pomidory należy piec do momentu, gdy ich brzegi przyrumienią się , a środki nadal pozostaną jędrne. Pomidory można piec dłużej w znacznie niższej temperatyrze , a po wystudzeniu zdjąć skórkę , przełożyć do słoika i zalać oliwą.
pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńmm świetna przekąska bądź np. dodatek do wegetariańskich burgerów! :)
OdpowiedzUsuń