niedziela, 14 września 2014

Pomidory pieczone z pesto

Pomidory pieczone w piekarniku to pyszna  przystawka. Można je  podawać na ciepło i  na zimno. Są pysznym  dodatkiem  do  mięsa , ryb,  wędlin i serów.  Można wykorzystać je jako dodatek do kanapek, różnego rodzaju past, zup ,czy sosów. Doskonale łączą się z  makaronem , ale smakują  również samodzielnie z dodatkiem pieczywa.
PRZEPIS
Pomidory pokroić na połówki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić delikatnie octem winnym,  posmarować dość obficie bazyliowym pesto. Można dodać kilka ząbków czosnku.  Piec ok.40 minut w temperaturze 200 st.C. Czas pieczenia zależy od wielkości i soczystości pomidorów. Pomidory należy  piec do momentu, gdy ich  brzegi przyrumienią się , a środki nadal pozostaną jędrne. Pomidory można piec dłużej w znacznie niższej temperatyrze , a po wystudzeniu zdjąć skórkę , przełożyć do słoika i zalać oliwą.