Pyszne ciasto, troszkę na jesienną nutę- połączenie smaku, śliwek, jabłek i orzechów przywołuje mi jesienne wieczory. Ale teraz kiedy nadszedł sezon na śliwki i oczywiście POLSKIE PYSZNE JABŁKA :) postanowiłam upiec je w ramach mojego pieczenia na weekend :) Pyszne zdrowe i szybie w wykonaniu. Pasuje nawet na leniwe niedzielne śniadanie czy podwieczorek. Zapraszam na przepis :)
SKŁADNIKI
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
250 g jogurtu naturalanego (płynny)
4 duże jabłka
2 jajka (lub 4 jajeczka przepiórcze)
300 g śliwek
100 g orzechów włoskich
łyżeczka proszku do pieczenia
miód (kilka łyżeczek)
PRZEPIS
W dużej misce łączymy obie mąki i dodajemy proszek do pieczenia. Orzechy włoskie drobno siekamy i dodajmy do miski. Wlewamy jogurt naturalny i dodajemy jajka i miód. Dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy ze skórki. 2 ścieramy na tarce na grubych oczkach a 2 kroimy w drobną kostkę. Śliwki kroimy na połówki. Owoce wrzucamy do miski i łączymy z ciastem. Będzie gęste. Wylewamy masę do foremki i pieczemy ok 60 min w 180C.
ale apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. :)))
Pozdrawiam
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Śliwki dodajemy świeże czy suszone?
OdpowiedzUsuń