sobota, 9 sierpnia 2014

Sprawdzone przepisy na przetwory

Dziś obiecane przepisy na moje sprawdzone przetwory, które mogliście zobaczyć w poprzednim poście. Wiem, że każdy ma swoje sprawdzone receptury, u mnie jest podobnie. Są to przepisy, które wykorzystuję od zawsze- przekazywane z pokolenia na pokolenie. Każdy z nas ma swoje sposoby na przetwory. Mam nadzieję, że moje zainspirują was zrobienia dużych zapasów na zimę. Wykorzystujmy sezon na warzywa i cieszmy się nimi w jesienne i zimowe dni. :)

KISZONE OGÓRKI


SKŁADNIKI
ogórki ( dowolna ilość )
czosnek
chrzan ( korzeń )
sól do przetworów
oliwa 
PRZEPIS
Ogórki dokładnie myjemy. Do umytych słoików wkładamy 2 średnie ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz jedną łodygę koperku. W garnku przygotowujemy zalewę do zalania słoików z ogórkami - na litr wody dajemy dwie łyżki soli do przetworów. Na kilo ogórków potrzeba będzie litr wody. Wodę z solą należy zagotować. Umyte ogórki bardzo ściśle ułożyć w słoikach. Wkrapiamy 2 - 3 krople oliwy. Wycieramy dokładnie zakrętkę i brzegi słoika i zakręcamy. Odstawiamy i po kilku dniach można wynieść słoiki do spiżarni lub piwnicy.


OGÓRKI KONSERWOWE
SKŁADNIKI
ogórki 
marchewka
chrzan
czosnek
baldachy i łodyżki kopru
pieprz ziarnisty
ziarenka gorczycy białej
ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
1,5 litra wody
250 ml octu 10%
5 łyżek cukru
1,5 łyżki soli
PRZEPIS
Na dno wyparzonych słoików dajemy ok 0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, ok 8 ziarenek pieprzu, kilka plastrów marchewki, 2 ząbki czosnku, oraz kilka kawałków grubszych łodyg kopru. W słoikach ściśle układamy ogórki umieszczając między nimi kawałki chrzanu, marchewkę i 2 liście laurowe.  Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, cukier i sól. Jeszcze raz zagotowujemy. Tak przygotowana gorącą zalewą zalewamy ogórki. Wstawiamy do dużego garnka, którego dno wyłożone jest ściereczką i pasteryzujemy ok 12 - 13 minut, aż ogórki zaczną zmieniać kolor.

SAŁATKA PREZYDENCKA

SKŁADNIKI
4 kg małych ogórków
3 duże czerwone papryki
5 dużych cebul
2 kalafiory
 DODATKOWO
1 szklanka soli
9 szklanek wody
 ZALEWA
4 szkl wody
3 szkl octu
4 szkl cukru
ziele angielskie
liść laurowy
PRZEPIS
Ogórki umyć i dawać w całości jeżeli są malutkie, jeśli większe pokroić na cząstki. Paprykę i cebulę pokroić. Kalafior podzielić na małe kawałeczki. Wszystko razem wymieszać . Sól rozpuścić w 9 szklankach wody i zalać warzywa zostawiając na noc.  Wszystkie składniki zalewy zagotować i przestudzić. Warzywa odcedzić z wody , poukładać w słoiczkach i zalać zalewą. Pasteryzować 5 minut.

SAŁATKA EWY WACHOWICZ

SKŁADNIKI
2 kg ogórków
50 dag marchwi
50 dag cebuli
50 dag papryki czerwonej
pół główki czosnku
ZALEWA
2 łyżki oleju
1 szklanka octu
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1,5 łyżki soli
5 ziaren ziela angielskiego
PRZEPIS
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Marchewkę myjemy, obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, zalewamy je naszą zalewą (nie gotujemy jej wcześniej), mieszamy i wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.