niedziela, 24 sierpnia 2014

Zdrowe drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką

Odżywiając się zdrowo i zwracając uwagę na to co jemy zazwyczaj rezygnujemy z ciast i słodkich przekąsek. Bardzo dobrze- są to tylko zbędne puste kalorie nie dające żadnych wartości odżywczych. Nie oznacza to jednak że musimy całkiem zrezygnować z przyjemności zjedzenie kawałka pysznego ciasta- przygotujmy je sami w zdrowszej wersji. Na blogu znajdziecie dużo ciekawych propozycji na zdrowe wypieki. Dziś przepis na ciasto, które zasmakuje wszystkim- ze zdrowej razowej mąki, z dodatkiem owoców, małym odstępstwem niech będzie dodatek kruszonki- raz na jakiś czas na pewno nam nie zaszkodzi. A któż nie lubi pysznej chrupiącej maślanej kruszonki? :) Zachęcenie do pieczenia? Do dzieła! :)

SKŁADNIKI
250 gram mąki pszennej
250 gram mąki pszennej razowej
20 g świeżych drożdży lub łyżeczka suchych
2 jajka
50 gram ksylitolu lub miodu
60 gram ciepłego masła
ok 200 ml mleka ( u mnie mleko sojowe)
szczypta soli
owoce
Kruszonka:
50 gram cukru 
50 gram masła 
100 gram płatków owsianych zmielonych na mąkę 
Wszystko razem wymieszać aż powstanie kruszonka. Odstawić.
PRZEPIS
Wykonać zaczyn: rozkruszyć drożdże z łyżką cukru i mąki i dodać tyle mleka, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na minimum 15 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodać pozostałe składniki (oprócz owoców) i wyrabiać gładziutkie, pulchniutkie ciasto. Trzeba to robić dość długi i intensywnie. Przykryć ciasto ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co dzieje się zazwyczaj w przeciągu godziny. Wyłożyć ciasto na blaszkę posmarowaną, posypać umytymi i dobrze osuszonymi owocami i kruszonką i wstawić do zimnego piekarnika, aby ciasto jeszcze chwilę podrosło. Nastawić na 180 stopni i piec około 40 minut do suchego patyczka.