niedziela, 24 sierpnia 2014

Jarmużowe naleśniki i zielona ricotta

Przepis na kolejne pyszne i zdrowe naleśniki na zielono. Na blogu znajdziecie już przepis na szpinakowe naleśniki a dziś propozycja na naleśniki z jarmużem. Do tego ricotta z czosnkiem i brokułem-pyszne połączenie. A więc zapisujecie przepis :)

SKŁADNIKI
Naleśniki:
250g mąki orkiszowej
100 g jarmużu
2 jajka
1/2 szkl wody
1/2 szkl mleka
duża szczypta soli
odrobina oliwy

Twarożek:
250 g sera ricotta
1 mały brokuł ugotowany al'dente
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
PRZEPIS
Jarmuż zmiksować blenderem, dodać mąkę i miksować do momentu uzyskania gładkiego zielonego proszku. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować raz jeszcze. W razie konieczności gdyby ciasto było za gęste dolać odrobinę mleka. Naleśniki smażyć na suchej patelni z dwóch stron. Twarożek wymieszać z solą pieprzem i czosnkiem. Ugotowane różyczki brokuła zblendować dokładnie i dodać do twarożku. Wszystko dokładnie wymieszać. Naleśniki smarować twarożkiem i podawać- smakują wyśmienicie zarówno na ciepło oraz jako zimna przekąska.