KISZONE OGÓRKI
SKŁADNIKI
ogórki ( dowolna ilość )
czosnek
chrzan ( korzeń )
sól do przetworów
oliwa
PRZEPIS
Ogórki dokładnie myjemy. Do umytych słoików wkładamy 2
średnie ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz jedną łodygę koperku. W garnku
przygotowujemy zalewę do zalania słoików z ogórkami - na litr wody dajemy dwie
łyżki soli do przetworów. Na kilo ogórków potrzeba będzie litr wody. Wodę z
solą należy zagotować. Umyte ogórki bardzo ściśle ułożyć w słoikach. Wkrapiamy
2 - 3 krople oliwy. Wycieramy dokładnie zakrętkę i brzegi słoika i zakręcamy.
Odstawiamy i po kilku dniach można wynieść słoiki do spiżarni lub piwnicy.
OGÓRKI
KONSERWOWE
SKŁADNIKI
ogórki
marchewka
chrzan
czosnek
baldachy i łodyżki kopru
pieprz ziarnisty
ziarenka gorczycy białej
ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
1,5 litra wody
250 ml octu 10%
5 łyżek cukru
1,5 łyżki soli
PRZEPIS
Na dno wyparzonych słoików dajemy ok 0,5 łyżeczki
ziarenek gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, ok 8 ziarenek pieprzu, kilka plastrów
marchewki, 2 ząbki czosnku, oraz kilka kawałków grubszych łodyg kopru. W
słoikach ściśle układamy ogórki umieszczając między nimi kawałki chrzanu,
marchewkę i 2 liście laurowe. Przygotowujemy
zalewę: zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, cukier i sól. Jeszcze raz
zagotowujemy. Tak przygotowana gorącą zalewą zalewamy ogórki. Wstawiamy do
dużego garnka, którego dno wyłożone jest ściereczką i pasteryzujemy ok 12 - 13
minut, aż ogórki zaczną zmieniać kolor.
SAŁATKA PREZYDENCKA
SKŁADNIKI
4 kg małych ogórków
3 duże czerwone
papryki
5 dużych cebul
2 kalafiory
DODATKOWO
1 szklanka soli
9 szklanek wody
ZALEWA
4 szkl wody
3 szkl octu
4 szkl cukru
ziele angielskie
liść laurowy
PRZEPIS
Ogórki umyć i dawać w całości jeżeli są malutkie, jeśli
większe pokroić na cząstki. Paprykę i cebulę pokroić. Kalafior podzielić na
małe kawałeczki. Wszystko razem wymieszać . Sól rozpuścić w 9 szklankach wody i
zalać warzywa zostawiając na noc. Wszystkie składniki zalewy zagotować i
przestudzić. Warzywa odcedzić z wody , poukładać w słoiczkach i zalać zalewą.
Pasteryzować 5 minut.
SAŁATKA EWY WACHOWICZ
SKŁADNIKI
2 kg ogórków
50 dag marchwi
50 dag cebuli
50 dag papryki czerwonej
pół główki czosnku
ZALEWA
2 łyżki oleju
1 szklanka octu
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1,5 łyżki soli
5 ziaren ziela angielskiego
PRZEPIS
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę
obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Marchewkę myjemy, obieramy, trzemy na
tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w
kostkę. Czosnek obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa
przekładamy do miski, zalewamy je naszą zalewą (nie gotujemy jej wcześniej),
mieszamy i wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny Tak przygotowaną sałatkę
przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.
Domowe przetwory są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuń