wtorek, 19 sierpnia 2014

Pieczone ziemniaki nadziewane soczewicą

Pyszna propozycja na obiad. Możemy wykorzystać wcześniej ugotowane ziemniaki i przygotować danie wcześniej. Przed podaniem wystarczy tylko podpiec w piekarniku. Faszerowane warzywa są pyszne a ziemniaki nadają się do tego idealnie. Połączenie soczewicy i ostrych przypraw nadaje tej potrawie wyjątkowego smaku- zwykłe tradycyjne ziemniaki stają się ciekawą propozycją i miłą odmianą od tradycji na obiad. Polecam wypróbować :)

SKŁADNIKI
5 ugotowanych wcześniej ziemniaków
100 g czerwonej i czarnej soczewicy
100 g pieczarek
1 mała cebula
1 łyżka klarowanego masła
sól i pieprz
ostra papryka lub chili
curyy
ulubione przyprawy

PRZEPIS
Wcześniej ugotowane ziemniaki kroimy na pół i wydrążamy środek. Gotujemy soczewicę do miękkości. Cebulę i pieczarki trzemy na grubych oczkach i podsmażamy na łyżce masła. Kiedy soczewica będzie miękka, dodajemy ją do pieczarek i cebuli. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy- ja lubię gdy farsz jest pikantny, jednak przyprawie według własnego uznania :) tak przygotowany farsz nakładamy do wydrążonych ziemniaków. Układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy ok 45 min w 200C.



2 komentarze:

  1. Lubię takie faszerowane ziemniaczki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń