SKŁADNIKI
300 g marchwi (4 nieduże marchewki)
100 ml oliwy
3 jajka
kilka łyżek miodu
140 g mąki gryczanej (3/4 szklanki)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
200 g malin
KREM
1 puszka mleka kokosowego
1 opakowanie cukru z wanilią (10 g)
PRZEPIS
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
Marchew zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Jajka wymieszaj z miodem,
dodaj suche składniki, wymieszaj i dodaj marchew. Gdy wszystko dobrze
się połączy dolewaj stopniowo oliwę. Wlej ciasto do formy. Piecz przez
45 minut, do momentu aż wbita wykałaczka w środek ciasta będzie sucha.
Wyjmij od razu z pieca, po ostygnięciu zdejmij obręcz.
Krem kokosowy:
Mleko wstaw do lodówki na min. 3 godziny. Po tym czasie wyjmij z puszki
wyłącznie gęsty krem. Włóż go do miski,
dodaj cukier. Ubijaj rózgą do jajek lub mikserem do momentu aż krem
będzie sztywny. Na ciasto układaj maliny, następnie krem kokosowy. Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Interesujące, wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
smaczne i zdrowe ciasto :))
OdpowiedzUsuń