środa, 20 sierpnia 2014

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym i malinami

Pyszne i bardzo zdrowe ciasto. Bardziej nawet deser niż ciasto- słodkie a bez cukru, wilgotne, pełne zdrowych składników, więc pieczemy! :)

SKŁADNIKI
300 g marchwi (4 nieduże marchewki)
100 ml oliwy
3 jajka
kilka łyżek miodu
140 g mąki gryczanej (3/4 szklanki)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1  płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
200 g malin
KREM
1 puszka mleka kokosowego 1 opakowanie cukru z wanilią (10 g)
PRZEPIS 
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Marchew zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Jajka wymieszaj z miodem, dodaj suche składniki, wymieszaj i dodaj marchew. Gdy wszystko dobrze się połączy dolewaj stopniowo oliwę. Wlej ciasto do formy. Piecz przez 45 minut, do momentu aż wbita wykałaczka w środek ciasta będzie sucha. Wyjmij od razu z pieca, po ostygnięciu zdejmij obręcz.


Krem kokosowy: Mleko wstaw do lodówki na min. 3 godziny. Po tym czasie wyjmij z puszki wyłącznie gęsty krem. Włóż go do miski, dodaj cukier. Ubijaj rózgą do jajek lub mikserem do momentu aż krem będzie sztywny. Na ciasto układaj maliny, następnie krem kokosowy. Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.