środa, 13 sierpnia 2014

Nalewka z aronii


Właściwości lecznicze aronii
Owoce zbiera się pod koniec lata i jesienią. Zawierają mnóstwo antocyjanów barwnikowych o wybitnych właściwościach zdrowotnych. Wzmacniają naczynia krwionośne, chronią przed zawałem, pomagają przy nadciśnieniu i niedokwaśności żołądka.

Aronię sprowadzono z Ameryki i w Polsce nie rośnie w stanie dzikim, ale to kwestia czasu. Aronia rośnie w naszym klimacie i bardzo często możemy spotkać krzewy nawet dziko rosnące. 
warto przygotować taką leczniczą nalewkę, przyda się na jesienne i zimowe wieczory. 
Owoce aronii zawierają wiele aktywnych biologicznie składników które wpływają w istotny sposób na stan naszego zdrowia. Charakteryzuje się niską zawartością cukrów oraz znaczną ilością błonnika pokarmowego i kwasów organicznych. Zawiera też garbniki, witaminy C, B2, B6, E, PP, P i składniki mineralne takie jak: miedź, kobalt, bor, lit, mangan, molibden będące dla człowieka pierwiastkami śladowymi. Jagody aronii zawierają najwięcej silnie antyoksydacyjnych polifenoli (nawet 4 razy więcej niż czarna porzeczka), a to właśnie one decydują o jej szczególnych właściwościach.


Składniki na nalewkę
• 1,5 kg owoców aronii
• 0,5 kg cukru
• laska wanili
• kawałek imbiru
• 1 l wódki 40 proc.
• 0,25 l spirytusu 96 proc.

Przepis
1. Owoce umyj, osącz, wysyp na papierowy ręcznik, potem starannie usuń ogonki oraz szypułki.
2. Dodaj cukier, laskę wanilii, imbir, zalej alkoholem.
3. Odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 3–4 tygodnie.
4. Przecedź, po tygodniu przefiltruj, przelej do butelek, postaw w chłodzie na pół roku.