SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok. 1,5 szklanki jagód
- 140 g mąki krupczatki
- 100 g cukru
- 100 g miękkiego masła
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na ok. 15 min. wyrośnięcia.
Do miski
przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajko, szczyptę soli i
roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w
misce w ciepłe miejsce na ok. 20 min do wyrośnięcia. Ciasto można
rozwałkować na stolnicy i wycinać krążki a następnie, opłukane i osuszone jagody
nakładamy łyżką na każdy krążek i zlepiamy w bułeczkę. Przygotowujemy kruszonkę.
Masło
rozcieramy palcami w misce razem z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka. Posypujemy obficie bułeczki i pieczemy w
nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni.- 1 szklanka mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok. 1,5 szklanki jagód
- 1 szklanka mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok. 1,5 szklanki jagód
- 1 szklanka mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok. 1,5 szklanki jagód
Pyszniutkie są :D
OdpowiedzUsuńdrożdżówki z jagodami?
OdpowiedzUsuńporywam jedną... no dobra dwie lub trzy :D
Wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com