SKŁADNIKI
- 6 dużych jabłek
- 1 szklanka bakalii (u mnie szkl orzechy włoskie i rodzynki)
- 3 całe jajka
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- szczypta soli
- kilka łyżek miodu, bądź ksylitol (ewentualnie cukier)
- 1 płatka łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta cynamonu
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Rodzynki chwile moczymy, odciskamy z wody. W misce mieszamy jabłka, bakalie, miód i cynamon. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie do jabłek z bakaliami dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powinno być bardzo gęste. Pieczemy w temp 180st ok 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz