sobota, 2 sierpnia 2014

Jedzmy jabłka! I pyszny jabłecznik

Dziś przepis na pyszny jabłecznik, zdrowy, bez tłuszczu, pachnący cynamonem i rodzynkami. Akcja jedzmy jabłka na złość Panu P ogarnęła internet, blogerów i wszystkich internautów. Ja od zawsze promuję i wybieram tylko sezonowe i Polskie warzywa i owoce. Jabłka goszczą w moim jadłospisie na co dzień. Uwielbiam je na surowo oraz w wszelkich przepisach. Pamiętajmy iż te pyszne owoce doskonale komponują się nie tylko w ciastach i deserach ale również możemy ja wykorzystywać do mięs oraz wszystkich wytrawnych przepisach. Dziś podaję wam przepis na prosty i szybki jabłecznik, który nie może się nie udać. Powstał bardzo spontanicznie i równie szybko zniknął :) Polecam:)

SKŁADNIKI
  • 6 dużych jabłek
  • 1 szklanka bakalii (u mnie szkl orzechy włoskie i rodzynki)
  • 3 całe jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • kilka łyżek miodu, bądź ksylitol (ewentualnie cukier)
  • 1 płatka łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu
PRZEPIS
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Rodzynki chwile moczymy, odciskamy z wody. W misce mieszamy jabłka, bakalie, miód i cynamon. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie do jabłek z bakaliami dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powinno być bardzo gęste.  Pieczemy w temp 180st ok 40 minut.