niedziela, 13 lipca 2014

Pasztet ze słonecznika

Pyszny i baaaardzo zdrowy pasztet z ziaren słonecznika. Po ostatnich pastach ze słonecznika, postanowiłam zrobić pieczony pasztet. Wyszedł cudownie pyszny. Jeśli skusiliście się na pastę to również koniecznie musicie upiec ten pasztet. Smak nie powtarzalny- pyszny! 

SKŁADNIKI
- 400 g pestek słonecznika,
- 140 g płatków owsianych,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- 3 pomidory z puszki,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 4 łyżki natki pietruszki,
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sos sojowy.


WYKONANIE
Pestki słonecznika namoczyć, odlać wodę, odsączyć słonecznik na sitku. Płatki owsiane zalać gorącą wodą, odstawić by się namoczyły. Słonecznik zmiksować blenderem ręcznym, dodać płatki owsiane i pomidory, miksować dalej do uzyskania w miarę gładkiej masy (będzie dosyć kleista). Dodać do masy siemię, kaszę mannę, natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszać. Włożyć do formy (jeśli nie jest silikonowa to trzeba ją wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą), wstawić do nagrzanego piekarnika (ok 150-180 stopni), piec ok 45- 50 minut.