piątek, 18 lipca 2014

Pasta słonecznikowa z pieczonym czosnkiem

Kolejna propozycja na pyszną i zdrową pastę. Jej podstawą jest słonecznik, który jak wiadomo jest produktem bardzo zdrowym i do którego jedzenia zachęcam. Drugim składnikiem pasty jest pieczony czosnek. Pikantne i ostre w smaku ząbki czosnku po wpływem żaru piekarnika przechodzą metamorfozę - z chrupiących i ostrych zmieniają się w słodkie, miękkie i przyjemne w smaku ząbki które z łatwością wyciśniemy z łupiny. Polecam tak przygotowane wykorzystywać do wielu potraw. A teraz zapraszam na pastę.


SKŁADNIKI
1 szklanka pestek słonecznika
1 główka czosnku
1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
sól i czarny pieprz

PRZEPIS
Słonecznik namoczyć w wodzie przez min. 12 godzin. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Główki czosnku nie obierać, odciąć jedynie wierzchnią część w taki sposób, aby widoczne były wszystkie ząbki czosnku. Delikatnie nasmarować odrobiną oliwy i piec przez około 20 - 30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać  i piec do czasu, aż będzie miękki.  Upieczony czosnek przestudzić. Wszystkie składniki umieścić w melakserze z utrzeć na gładką masę i doprawić solą i pieprzem.