SKŁADNIKI
1 szklanka pestek
słonecznika
1 główka czosnku
1 gałązka świeżego
rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soku z
cytryny
1/4 łyżeczki skórki
otartej z cytryny
sól i czarny pieprz
PRZEPIS
Słonecznik namoczyć
w wodzie przez min. 12 godzin. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Główki czosnku
nie obierać, odciąć jedynie wierzchnią część w taki sposób, aby widoczne były
wszystkie ząbki czosnku. Delikatnie nasmarować odrobiną oliwy i piec przez
około 20 - 30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się
przypalać i piec do czasu, aż będzie
miękki. Upieczony czosnek przestudzić. Wszystkie
składniki umieścić w melakserze z utrzeć na gładką masę i doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz