sobota, 12 lipca 2014

Naleśniki mocno szpiankowe

Dziś pyszne naleśniki z ciasta szpinakowego. Sprawdzają się świetnie z wytrawnym farszem. Zrobiłam ich całe mnóstwo- starczyło na 3 obfite obiady ;) Polecam jako fajną i smaczną odmianę od tradycyjnych naleśników :)

Składniki:

Szpinak mrożony rozdrobniony - 200 g  Jajko - 1 sztuka (60 g) Mąka pełnoziarnista Lubella - 160 g Woda - ok. 300 g Sól ziołowa, pieprz czosnkowy do smaku



Sposób przygotowania:
1. Rozmrażam szpinak.
2. Do blendera wrzucam rozmrożony szpinak, jajko, mąkę i przyprawy. Dokładnie miksuję.

3. Nie przerywając miksowania - dolewam wodę po trochu tak, by uzyskać odpowiednią dla ciasta naleśnikowego konsystencję (dosyć rzadką).

4. Rozgrzewam patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika wylewam na patelnię odrobinę oleju i rozsmarowuję ręcznikiem papierowym. 
5. Wylewam na patelnię tyle ciasta, by cienka jego warstwa pokryła całą patelnię. Smażę z każdej strony po ok. 3 minuty.