Hummus urodził się w Libii, ale wędrował przez wiele krajów, Izrael,
kraje arabskie, Indie i Kaukaz. Klasycznie podaje się go z pitą, ale
można ją zastąpić macą, bagietką lub domowymi wytrawnymi krakersami.
Twardziele nabierają go kawałkami cebuli. Jest zdrowy, wegański i
pyszny. Dzieci go uwielbiają! Co ma jeszcze w sobie? Tahini, cytrynę, czosnek, oliwę, no i cieciorkę.
Składniki:
- 20 dag suszonej ciecierzycy (namoczonej przez noc)
- 10 dag pasty tahini (ziarna sezamu zmielone z olejem sezamowym, oliwą i wodą, możesz zrobić sama)
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- oliwa extra vergin
- 2 łyżki soku z cytryny
- woda źródlana
- sól morska
Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedź i gotuj około 2 godzin na
małym ogniu. Dodaj do niej łyżeczkę soli morskiej. Gdy będzie zupełnie
miękka, odcedź i zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z
cytryny i tyle oliwy, aby powstała gładka masa. Jeśli trzeba, dodaj
nieco wody źródlanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz