sobota, 7 czerwca 2014

Pieczone pierogi z soczewicą

Dziś zapraszam na pieczone pierogi z soczewicą. Zdrowa soczewica, ciasto drożdżowe i do tego pyszna młoda  fasolka z sosem pieczarkowym. Pyszny obiad :)
Składniki:
500 g mąki pszennej,
opakowanie suchych drożdży,
2 łyżeczki cukru,
szklanka ciepłej wody, 
1/3 szklanki oleju,
Sól
 Farsz:
200 g soczewicy
1 cebula
2 marchewki,
Czosnek 5 ząbków,
1 łyżka słodkiej papryki,
1 jajko, 
sól, pieprz

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier oraz sól, dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z olejem i dodajemy do mąki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 
Soczewicę ugotować i odsączyć na sicie. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę smażymy do lekkiego zbrązowienia, następnie dodajemy marchew i całość smażymy jeszcze około 5 minut. Zestawić z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek przyprawy.  Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat, rozwałkować  lekko posypując mąką. Z ciasta wyciąć kółka, nakładać farsz i zlepić. Przygotowane pierogi smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy sporą ilością ziół pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut, do ładnego zrumienienia.