piątek, 6 czerwca 2014

Fasolka szparagowa samo zdrowie

Fasolka szparagowa jest stosunkowo lekko strawna w porównaniu z innymi fasolami, ma też mało kalorii. Zawiera błonnik, witaminę C, A, z grupy B, a także żelazo potas, magnez oraz potas. Zawiera spore ilości kwasu foliowego, tak potrzebnego kobietom w okresie ciąży. Świeże ziarna fasolki szparagowej zawierają związek korzystnie wpływający na poziom białek krwi. Naukowcy podejrzewają, że zmniejsza on szkodliwy wpływ antybiotyków na funkcje życiowe. Dodatkowo fasolka zawiera związek zbliżony budową do żeńskich hormonów, które obniżają częstotliwość uderzeń gorąca, które występują podczas menopauzy. Ma on również zdolność hamowania rozwoju raka piersi. Niestety fasolka powoduje wzdęcia i zwiększa krzepliwość krwi. Ludzie otyli, cierpiący na schorzenia układu pokarmowego powinni z niej zrezygnować. Polecana jest za to dorastającej młodzieży, sportowcom oraz osobom pracującym fizycznie.

Czy macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na fasolkę szparagową ? Piszcie :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz