piątek, 20 czerwca 2014

Pasty ze słonecznika

Dziś 3 propozycje na zdrowe i pyszne pasty ze słonecznika. 3 smaki pasty a przygotowane w ekspresowym tempie. Dodatki dodajemy na sam koniec więc możemy po podzieleniu wcześniej przygotowanej masy dodać w zależności od upodobań różne dodatki :) U mnie powstały pasty w 3 smakach
- z chrzanem i żurawiną
- z musztardą francuską
- czosnkowa

A przepis podaję na podstawową pastę. Dodatki wybierzcie sami :)

Składniki:
  • 300g wyłuskanych ziaren słonecznika
  • 2 łyżka oliwy
  • woda do namoczenia
  • 2-3 łyżki dobrej oliwy
  • sól, pieprz
 Sposób przygotowania:
  1. Wieczorem zalej pestki słoneczki wodą.
  2. Odsącz słonecznik i zmiksuj go w blenderze na gładką masę.
  3. Dopraw do smaku sola i pieprzem i dodaj oliwę do otrzymania pożądanej konsystencji.
  4. Pastę ze słonecznika podziel na części w zależności od tego ule chcesz przygotować smaków. Dodaj dodatki i SMACZNEGO.

1 komentarz:

  1. bardzo lubię pasty ze słonecznika. chętnie bym spróbowała tej z żurawina bo jeszcze takiej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń