czwartek, 19 czerwca 2014

Chleb chrupki wieloziarnisty

Pyszne pieczywo chrupkie wieloziarniste. Jest smaczny chrupiący i świetnie sprawdza się zarówno jako przekąska oraz jako baza do zdrowych kanapek. Łatwe w przygotowaniu a co najważniejsze- jest to bomba zdrowia! Wiele składników mineralnych i substancji odżywczych w każdej małej kromeczce. Więc przygotowujmy! :)

PRZEPIS
120g mąka  razowa  (ja piekę z razowej orkiszowej) lub zwykła
120g płatki owsiane
100g łuskany słonecznik
50g sezam
50g siemie lniane
2 łyżki oliwy z oliwek
500 ml wody
pół łyżeczki soli
Składniki (ziarenka) można dowolnie zmieniać.

Wszystkie składniki połączyć (wymieszać w miseczce), odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie masę wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę, rozsmarować cienką warstwą. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.  Po 10-15 minutach chlebek na blaszce pokroić na kromki - ważne by o tym pamiętać, gdyż później raczej nie da się go już ładnie pokroić. Piec następne ok. 45 -50 minut.