PRZEPIS
120g mąka razowa (ja piekę z razowej orkiszowej) lub zwykła
120g płatki owsiane
100g łuskany słonecznik
50g sezam
50g siemie lniane
2 łyżki oliwy z oliwek
500 ml wody
pół łyżeczki soli
Składniki (ziarenka) można dowolnie zmieniać.
Wszystkie składniki połączyć (wymieszać w miseczce), odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie masę wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę, rozsmarować cienką warstwą. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Po 10-15 minutach chlebek na blaszce pokroić na kromki - ważne by o tym pamiętać, gdyż później raczej nie da się go już ładnie pokroić. Piec następne ok. 45 -50 minut.
120g płatki owsiane
100g łuskany słonecznik
50g sezam
50g siemie lniane
2 łyżki oliwy z oliwek
500 ml wody
pół łyżeczki soli
Składniki (ziarenka) można dowolnie zmieniać.
Wszystkie składniki połączyć (wymieszać w miseczce), odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie masę wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę, rozsmarować cienką warstwą. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Po 10-15 minutach chlebek na blaszce pokroić na kromki - ważne by o tym pamiętać, gdyż później raczej nie da się go już ładnie pokroić. Piec następne ok. 45 -50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz