poniedziałek, 16 czerwca 2014

Chleb z ziaren bez mąki

Pyszny chleb bez dodatku mąki. Zagościł i u mnie. Zapewne spotkaliście się już z tym przepisem. Ja od dawna planowałam go zrobić i weekend był odpowiednim momentem. Wyszedł pyszny. Jest to bardzo zdrowa propozycja na śniadanie, doda nam energii bo jest kaloryczny- ale to same zdrowe kalorie. Jak wiadomo takich nie ograniczam :) Jedzmy na zdrowie!

Składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki migdałów
garść orzechów laskowych
1,5 szklanki płatków owsianych
10 łyżek zmielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
5 łyżek oleju kokosowego
1, 5 szklanki wody
Przygotowanie:
Wszystkie ziarna  mieszamy w dużej misce, w drugim naczyniu mieszamy mokre składniki. Zalewamy ziarna, mieszamy i odstawiamy do wchłonięcia się płynu. Rozgrzewamy piekarnik do 185ºC.  Pieczemy około 50 - 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w foremce do wystudzenia na około godzinę, a później do całkowitego najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz