niedziela, 15 czerwca 2014

Lekkie sernikobrownie z truskawkami

Pyszne ciasto na weekend. Na dodatek oczywiście- dietetyczne. Czy to możliwe? Oczywiście! Jest równie pyszne jak tradycyjna wersja. Tą jednak możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatek truskawek daje lekkiej świeżości- pyszne. Pieczemy! :)

SKŁADNIKI

Ciasto:
50 g otrębów owsianych - zmielonych z blenderze na mąk
100 g tartych migdałów
1/3 szklanki miodu
3 jajka 
100 g czekolady, gorzkiej
50 ml oleju rzepakowego

Masa serowa:
500 g twarogu (u mnie Emiliki 0% tłuszczu)
2 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy (proszek)


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej i odstawić do lekkiego przestudzenia.
W dużej misce utrzeć na puszystą masę jajka z miodem, po czym dodać czekoladę i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Na koniec wsypać otręby oraz tarte migdały i wmieszać już łopatką. 
2/3 powstałej masy przełożyć do blachy lub formy silikonowej. Na to ułożyć pokrojone truskawki. Teraz przygotujemy masę serową.  Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Masę serową wyłożyć na ciasto, po czym na wierzch nałożyć resztę ciasta, ja zrobiłam ,,łaty". Ciasto piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 przy termoobiegu).


2 komentarze: