piątek, 30 maja 2014

Pyszna zupa z botwinki

Zupy są pyszne, zdrowe i warto je jeść. U mnie goszczą na stole bardzo często. Teraz kiedy pojawiają się świeże i sezonowe warzywa, mamy mnóstwo możliwości na ugotowanie pysznych zup. Pomysłów na różne zupy jest nieskończona ilość. Więc zabierajmy się za gotowanie zup z młodych warzyw! U mnie dziś przepis na botwinkę :)


PRZEPIS

pęczek botwinki
pół marchewki
pół pietruszki
kawałek selera
2 ziemniaki
2 łyżki śmietany do zup 12%
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki

Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki, seler w paski, a ziemniaki w kostkę. Posiekaj botwinkę. Wrzuć warzywa do garnka i zalej 1,5 litra wody. Gotuj przez 30 minut. Dopraw przyprawami oraz cukrem. Dodaj dwie łyżki śmietany wymieszane wcześniej z odrobiną wywaru. Posyp natką pietruszki.