sobota, 31 maja 2014

Jaglane brownie z kremem truskawkowym

Pyszne i prze-zdrowe ciasto z dietetycznym kremem truskawkowym :) Kolejne zdrowe pieczenie na weekend :) Tylko jeść! :)

PRZEPIS

ciasto:
- 125 g kaszy jaglanej ugotowanej, nie musi być na sypko
- tabliczka gorzkiej czekolady
- kandyzowany kokos
- jajko
- 2 łyżki oleju kokosowego
- pół szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
krem:
- 350 g truskawek
- serek homogenizowany naturalny 500 g

Wszystkie składniki razem mieszamy. (Wskazówka: czekoladę dobrze jest wrzucić do gara z kaszą, kiedy ona jest jeszcze ciepła - szybko się rozpuści). Wyjdzie nam lejąca masa, którą przelewamy do wyłożonej papierem keksówki lub jak u mnie silikonowej formy.  Pieczemy 40-45 min do suchego patyczka. Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem. Miksujemy truskawki z serkiem i wykładamy na zimne już ciasto. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. A później delektujemy się pysznym zdrowym ciastem.