sobota, 10 maja 2014

Pieczona łopatka na kanapki

Pyszna łopatka pieczona na kanapki zamiast tradycyjnej wędliny ze sklepu. Wybrałam łopatkę odtłuszczoną i przygotowałam marynatę na bazie soku jabłkowego, miodu i ziół. Polecam, po upieczeniu pyszna i krucha.

PRZEPIS

80 dag łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
250 ml soku jabłkowego
2 łyżki miodu
250 ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól, pieprz
2 gałązki świeżego rozmarynu

 Łopatkę nacieramy solą i pieprzem. Ząbki czosnku kroimy na połówki, wkładamy do środka łopatki,obwiązujemy ją mocno nicią bawełnianą. Sok jabłkowy mieszamy z miodem, dodajemy tymianek, pokruszone liście laurowe, ziarna ziela angielskiego. Mięso wkładamy do marynaty na ok 4 godziny. Mięso wstawiamy do piekarnika o temp. 200 st. na 20 minut, układamy obok mięsa rozmaryn, po tym czasie zmniejszamy temp. na 170 st. i pieczemy około godziny. Co kilkanaście minut podlewamy mięso bulionem. Pycha!