niedziela, 11 maja 2014

Szparagi z sosem pieczarkowym

Sezon na szparagi trwa więc korzystajmy jak najwięcej. Ja eksperymentuje zarówno z białymi jak i zielonymi szparagami. Dziś klasyczne białe gotowane na parze z sosem pieczarkowym. Fantastyczny dodatek do mięsa czy kasz. Polecam, pyszne! :)

Przygotowanie białych szparagów:
Szparagi należy najpierw umyć i osuszyć.
Białe szparagi są bardziej włókniste niż zielone i muszą zostać obrane (oprócz główek). Szparagi obieramy obieraczką do szparagów, zwykłą obieraczką do warzyw lub ewentualnie małym ostrym nożykiem bez ząbków. Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką. Należy obrać je bardzo dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna. Kolejno obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki. Mniej więcej należy odciąć około 1/3 szparagi od dołu. Przy świeżych szparagach wystarczy czasami odciąć ok. 2cm, przy starszych nawet do 5cm. Gotujemy pionowo w garnku, aby główki ugotowały się na parze.

Sos pieczarkowy
Składniki:
pół kg pieczarek
cebula
ząbek czosnku
łyżka masła
duża szczypta suszonego tymianku
sól
pieprz czarny świeżo mielony
ok 250ml śmietany
łyżka mąki

 Wykonanie:
Cebule siekamy drobno i szklimy na maśle klarowanym.
Pieczarki kroimy w kawałki i dodajemy do cebuli, przesmażamy.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do pieczarek, wszystko zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Sos podajemy z ugotowanymi szparagami.