piątek, 2 maja 2014

Naleśniki drożdżowe

Pyszna zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Grube, pulchne i smakujące inaczej niż tradycyjne- koniecznie wypróbujcie! :)

Składniki: 

mleko 200ml
drożdże 15g
cukier 20g
mąka pszenna 150g
1 jajko 

Przygotowujemy rozczyn – do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy lekko, żeby było ciepłe. Dodajemy pokruszone świeże drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy dokładnie i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie wlewamy rozczyn do miski, wbijamy jajko, dodajemy pozostała mąkę i miksujemy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta, mniej więcej na 2-3mm Naleśniki smażymy na małym ogniu, pod przykryciem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz